Blog

Cafea Columbia

INFO TARA:

Cafeaua din Columbia este in general bogata in arome, cu note care variaza de la note dulci, de nuca, sau de ciocolata, la note florale sau fructate, aproape tropicale. Columbia este al patrulea cel mai mare producator de cafea din lume si produce numai cafea Arabica spalata, cu soiuri ca Typica, Bourbon, Tabi, Caturra, Colombia, Maragogipe si Castillo.

Cafeaua a fost introdusa in Columbia in anul 1723, probabil de Iezuiti. S-a intins ca recolta industriala destul de incet pe cuprinsul tarii, si productia ei a devenit signifianta de abia la sfarsitul secolului al XIX-lea. Pana in anul 1912 cafeaua exportata ocupa 50% din totalul exporturilor din Columbia. Pentru a-si promova brand-ul, in 1958 a fost creat Juan Valdez, fermierul care reprezinta cafeaua columbiana, care a fost un mare succes. Juan Valdez si catarul lui a fost creati ca simbol al cafelei din Columbia, a aparut pe ambalajele de cafea si in diverse campanii publicitare, fiind jucat de trei actori diferiti de-a lungul anilor. Juan Valdez a devenit usor de recunoscut, mai ales in SUA, si a sporit popularitatea cafelei columbiene prin slogane ca “Mountain Grown Coffee” sau “100% Colombian Coffee”.

Marketing-ul a fost si este in continuare preluat de Federacion Nacional de Cafeteros (FNC). Aceasta organizatie, creata in 1927, este un pic neobisnuita in lumea producatorilor de cafea. Chiar daca multe tari au organizatii implicate in exportul si promovarea cafelei, putine sunt atat de mari si complexe cum este FNC. A fost initiata ca o organizatie privata non-profit pentru a apara interesele producatorilor de cafea, finantata printr-o taxa speciala pentru toate exporturile de cafea. Si cum Columbia e unul dintre cei mai mari producatori de cafea din lume, FMC este foarte bine finantat si a devenit o organizatie birocratica imensa, controlata de cei 500.000 de producatori de cafea.

Tot ca parte a promovarii cafelei columbiene , FNC a gandit termenii “Supremo” si “Excelsio”. Acesti termeni se refera numai la dimensiunea boabei de cafea, si e important de retinut ca nu au nici o legatura cu calitatea cafelei. De aceea pentru a alege o cafea buna, trebuie aleasa dupa regiunea din care provine mai degraba decat dupa marimea boabei.

Regiuni:

Columbia are regiuni de cultivare a cafelei bine definite , care produc o varietate impresionanta de cafele. Cafeaua columbiana satisface toate gusturile, de la cafele vibrante si fructate, la cafele cu arome puternice, sau ceva intre; Columbia ofera cafea de diferite soiuri si varietati.
Cauca

Aceasta regiune este cunoascuta pentru cafeaua crescuta in jurul oraselor Inza si Popayan. Maseta de Popayan este un platou inalt cu conditii de crestere foarte bune, datorita altitudinii mari, a apropierii de ecuator si de muntii din imprejurimi, care protejeaza cafeaua de umiditatea din Pacific si de vantul din sud.

Cafeaua produsa in Cauca ocupa opt procente din totalul cafelei produse in Calumbia si este cunoascuta ca fiind usoara si dulce, cu note florale si de fructe de padure. In Cauca se cultiva soiuri ca Typica, Caturra si Castillo.

Santander

Santander este prima regiune din Columbia care a produs cafea pentru export. Cu altitudini mai joase decat celelalte regiuni si cu mai multa umbra, Santander produce 9 procente din cafeaua columbiana. Cafeaua crescuta in aceasta zona este cunoscuta ca fiind mai usoara, cu note dulci si fructate. Biodiversitatea din aceasta zona este considerata foarte importanta si bine protejata.

Narino

Cele mai bune cafele din Columbia sunt crescute in regiunea Narino, cea mai sudica dintre zonele de crescut cafea din aceasta tara. Chiar daca este destul de greu sa cresti cafea la astfel de altiitudini mari, Narino este destul de aproape de ecuator incat climatul este favorabil plantelor de cafea. Narino si-a castigat reputatia datorita cafelei sale cremoase si complexe, cu note fructate, din soiurile Typica, Caturra si Castillo.
Huila

Combinatia dintre pamantul roditor si relieful favorabil a facut ca Huila sa fie cea mai buna regiune de cultivare a cafelei din Columbia, producand 12 procente din totalul productiei de cafea din tara. Cafeaua este adesea fructata, cu aciditate ridicata, textura densa si aroma complexa.

Tolima

Cafeaua de calitate din aceasta regiune provine de cele mai multe ori de la mici fermieri cu micro-loturi cultivate. Cafeaua care provine din aceasta zona este adesea moale si dulce cu arome florale echilibrate.

Quindio

Quindio este o regiune mica din centrul tarii, la vest de Bogota. Cafeaua este o parte foarte importanta a economiei locale, cu toate acestea riscurile cultivarii cafelei i-au facut pe multi localnici sa se reprofileze si sa cultive citrice si nuci macadamia.

In Quindio este Parcul National al Cafelei, un parc tematic care are in centru cafeaua si productia acesteia. La sfarsitul lunii iunie, in fiecare an din 1960, municipalitatea din Calarca gazduieste Petrecerea Nationala a Cafelei, o zi de sarbatoare a cafelei.

Risaralda

O regiune bine cunoscuta de cultivare a cafelei, in Risaralda multi dintre fermieri fac parte din cooperative. Cafeaua joaca un rol important din punct de vedere economic si social in zona, oferind multe locuri de munca localnicilor. Capitala este un nod de transport pentru regiuni ca Quindio si Caladas, iar reteaua de drumuri care uneste toate cele trei regiuni este cunoascuta ca “Autopista del Cafe” (Autostrada cafelei).

Caldas

Impreuna cu Quindio si Riseralda, Caldas face parte din “Colombian Coffee-Growing Axis”, sau Triunghiul Cafelei. Cele trei regiuni produc o majoritatea cafelei din Columbia. In trecut aceasta cafea era considerata cea mai buna din tara, cu toate aceastea, acum sunt alte regiuni mai competitive din acest punct de vedere.

In Caldas se afla Cenicafe, National Coffee Reaserch Centre, condus de FNC. Este considerata cea mai mare institutie globala de cercetare a tuturor aspectelor care privesc producerea cafelei. De altfel, multe dintre varietatile de cafea unice in Columbia (cum ar fi cele rezistente la boli- Colombia si Castillo) au fost create aici.

Antioquia

Aceasta regiune este locul de nastere atat al cafelei in Columbia, cat si a FNC-ului. Este o regiune cheie cu aproximativ 128.000 de hectare de cafea , cele mai multe din orice regiune. Cafeaua e produsa de inteprinderi mari, cat si de mici fermieri.

Cundinamarca

Zona Cundinamarca inconjoara capitala Bogota, unul dintre cele mai inalte orase din lume, situat la 2.625m deasupra nivelului marii. A fost a doua regiune din Columbia unde a inceput sa se cultive cafeaua pentru export, unde productia a atins cote inalte dupa cel de-al Doilea Razboi Modial.

Sierra Nevada

O alta regiune care cultiva cafea la altitudini mai joase, cafeaua din Sierra Nevada tinde sa fie puternica si rotunda. Cafeaua crescuta in muntii Andean din aceasta zona este cultivata pe niste pante foarte abrupte, si de aceea este o provocare pentru fermierii locali.

No Comments

Post a Comment