Blog

Cafea Brazilia

INFO TARA:

Cafeaua a fost adusa in Brazilia din Guyana Franceza in 1727. In timp, Brazilia a ajuns sa fie cel mai mare producator de cafea pentru mai bine de 150 de ani.

Legenda spune ca primul arbore de cafea a fost plantat in Brazilia de Francisco de Melo Palheta, in regiunea Para din nordul tarii. Semintele de cafea ii fusesera daruite pe ascuns, intr-o misiune diplomatica din Guyana Franceza, de catre sotia guvernatorului, de care se indragostise.

Treptat, cu cat s-a extins cultivarea ei si in sudul Braziliei, popularitatea cafelei a crescut si astfel a inceput producerea ei in scop comercial. La inceput, cele mai mari recolte de cafea erau in jurul raului Paraiba, unde atat solul, cat si proximitatea de Rio de Janeiro erau ideale pentru cultivare si export. In anul 1830 Brazilia producea 30% din cafeaua mondiala, iar pana in anul 1920 ajunsese sa produca aproximativ 80% din cafeaua din lume.

In prezent, Brazilia este indiscutabil cea mai avansata tara in ceea ce priveste industria cafelei, producand 80% cafea Arabica, cu soiuri ca Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu, si 20 % cafea Robusta. Cu o lunga istorie, cafeaua braziliana are o aciditate scazuta, este dulce, iar aroma sa poate contine note subtile de ciocolata si nuci.

ZONE CAFEA:

Sunt multe feluri de cafea cultivate pe tot cuprinsul Braziliei, iar multe din ele au fost concepute si au evoluat in Brazilia, cum ar fi: Mundo Novo, Yellow Bourbon, Caturra si Catuai. Majoritatea regiunilor de cultivare a cafelei sunt concentrate in partea de sud-est a tarii, pe coasta Oceanului Atlantic. Printre cele mai cunoscute se numara:

Bahia

Regiune situata in estul Braziliei, este cel mai nordic teritoriu de cultivare din tara . In ultimii ani, regiunea a produs sortimente de cafea din ce in ce mai interesate, iar in 2009, in cadrul competitiei Cup of Excellence, 5 din 10 loturi premiate proveneau din Bahia.

Chapada Diamantina

Regiunea Chapada era cunoscuta in secolul al XIX-lea pentru rezervatia naturala si pentru mina din care se extrageau diamante. Insa in prezent este renumita pentru fermele care produc cafea printr-un proces biodinamic, o metoda organica de prelucrare a cafelei descoperita de Rudolph Steiner.

Planalto de Bahia

Aceasta regiune se focuseaza pe productia de cafea la scara mica, profitand de avantajele unui climat racoros si al altitudinii ridicate pentru a produce o cafea de calitate superioara.

Cerrado

Regiunea Cerrado este relativ noua in ceea ce priveste plantatiile de cafea, de aceea fermele din aceasta zona de cele mai multe ori se intind pe suprafete mari si sunt mecanizate. Mai mult de 90% din fermele din regiune depasesc 10 hectare.

Matas de Minas

Aceasta regiune este una istorica in ceea ce priveste productia de cafea. S-a imbogatit si s-a extins intre anii 1850 si 1930, datorita cafelei. Chiar daca in ultimul timp zona s-a diversificat, 80% din veniturile din agricultura inca vin din cafea. Solul neregulat face posibil doar culesul manual, de aceea sunt din ce in ce mai multe ferme in Matas de Minas care produc cafea de buna calitate.

Sao Paolo

Statul Sao Paolo contine una dintre cele mai populare regiuni de cultivare a cafelei – Mogiana. Zona a fost denumita dupa Mogiana Railroad Company, care a construit calea ferata “coffee railroad” in 1883, lucru care a dus la imbunatatirea transportului cafelei si extinderea zonelor de productie.

Parana

Se spune ca aceasta regiune este cea mai sudica regiune de cultivare a cafelei din lume. Este o zona foarte importanta pentru agricultura Braziliei unde 2.5 % din teritoriul tarii realizeaza 25% din productia agricola. Lipsa altitudinii din aceasta zona afecteaza calitatea cafelei, dar temperatura racoroasa ajuta la incetinirea procesului de maturare al fructului de cafea.

No Comments

Post a Comment